X

Logheaza-te

Ti-ai uitat parola? Conectează-mă

Client nou? Creati-va cont

Iarba de Sudan sac 25 kg
Iarba de Sudan sac 25 kg

Pret: 355,00 lei

Iarba de Sudan sac 25 kg

Iarba de Sudan sac 25 kg

Iarba de Sudan sac 25 kg

Nu sunt opinii despre acest produs. Spune-ți opinia
iarba-de-sudan 25 kg
În Stoc
Durata de livrare: 24 - 48 ore

355,00 lei

Cantitate
Vezi mai multe produse din categoria
Consultanta gratuita
0757012424
transport rapid

Transport gratuit

La comenzi de peste 5000 lei

plata card

Plata simpla si rapida

Plati 100% securizate

retur

Retur si schimb gratuit

in 14 zile conform legislatiei

suport

Suport online

Magazin online


Hibrid Sorg Bicolor X Iarba de Sudan

sau 

SORGHUM BICOLOR (L.) MOENCH × SORGHUM SUDANENSE (PIPER) STAPF. -SUDAN GRASS

 

Hibridul de sorg bicolor x iarba de sudan este o planta furajera valoroasa deoarece preia avantajele ambelor plante: sorgul si iarba de sudan. Astfel, samanta hibrid de sorg si iarba de sudan:

-preia de la sorg cresterea lui mai mare in inaltime, hibridul ajungand pana la 300 cm spre deosebire de iarba de sudan care ajunge pana la 200 cm;

-preia de la sorg tulpinile delicate, dulci si suculente, hibridul ajungand astfel sa fie mult mai putin grosier decat samanta de iarba de sudan;

-preia de la sorg rezistenta la seceta;

-preia de la iarba de sudan regenerarea rapida dupa coasa, ajungandu-se sa se obtina pana la 3 coase anuale.

 

Avantaje hibrid sorg bicolor x iarba de sudan versus iarba de sudan:

-crestere mai mare in inaltime, ajungand la fel ca sorgull pana la 300 cm

-tulpini mai dulci si suculente ca ale sorgului

Avantaje hibrid sorg bicolor x iarba de sudan versus sorg:

-multiple coase anuale, ajungand pana la 3 coase

Avantaj hibrid sorg bicolor x iarba de sudan versus porumb:

-rezistenta excelenta la seceta,

-mai putin pretentios la calitatea solului,

-mult mai eficienti in absorbtia apei datorita cantitatii de radacini laterale per unitatea de radacini principale care este de doua ori mai mare decât cea a porumbului,

-suprafata frunzelor este jumatate din cea a porumbului, ceea ce reduce evaporarea,

-multiple coase anuale.

Dezavantaje hibrid sorg bicolor x iarba de sudan versus iarba de sudan, sorg, porumb:

-putin mai scump in comparatie cu samanta de iarba de sudan sau cu samanta de sorg

-lipsa de notorietate in Romania a hibrizilor, confuzia hibridului cu sorgul sau cu iarba de sudan

 

 

Hibridul de sorg bicolor x iarba de sudan este o planta furajera anuala care are o crestere initiala puternica, permitând o prima coasa timpurie. Plantele hibrid de sorg si iarba de sudan seamana mai mult cu sorgul planta decât cu iarba sudaneza planta si au un gust dulce, care este atât de caracteristic sorgului . Frunzele sanatoase, tulpinile delicate, cresterea initiala puternica, precum si recresterea rapida dupa coasa sunt principalele motive pentru care hibrizii de sorg si iarba de sudan sunt cea mai buna optiune ca planta furajera. Perfect pentru soluri usoare si nisipoase cu deficit de apa in sol.

 

DATE AGROTEHNICE SAMANTA HIBRID SORG BICOLOR x  IARBA DE SUDAN:

Inaltimea plantei

200-300 cm

Destinatie

Coasa: pentru furaj verde, siloz sau fân.

Pasunat: la peste 65 cm inaltime

Rezistent la:

Mucegaiul pufos si alte boli ale frunzelor

Numarul de seminte/kg

aproximativ 44.000 - 48.500

Caracteristici speciale

O varietate foarte dulce, de inalta calitate

 

Hibrizii de sorg bicolor x iarba de sudan sunt furaje anuale, spre deosebire de majoritatea speciilor de plante furajere. Speciile inrudite cu sorgul sunt cunoscute pentru toleranta lor la seceta. Sunt mult mai eficienti in absorbtia apei datorita cantitatii de radacini laterale per unitatea de radacini principale care este de doua ori mai mare decât cea a porumbului. Mai mult, suprafata frunzelor este jumatate din cea a porumbului, ceea ce reduce evaporarea. Necesarul de apa este comparabil cu cel al porumbului, dar soiurile inrudite cu sorgul au capacitatea de a ramâne latente in perioadele mai lungi de seceta si de a relua cresterea odata cu debutul precipitatiilor. Hibrizii de sorg bicolor si iarba sudaneza sunt solutia ideala atunci când apare o lipsa brusca de hrana din cauza secetei.

 

UTILIZARE HIBRID SORG BICOLOR x IARBA DE SUDAN:

Hibrizii de sorg bicolor x iarba sudaneza sunt mult mai versatili in utilizare decât porumbul si sorgul. Ei difera de porumb sau sorg prin faptul ca pot produce 2-3 rânduri de furaj verde pe sezon. Pot fi folosite pentru furaj verde, siloz sau fân, respectiv pot fi pasunati dupa ultima coasa daca ating o inaltime de peste 65 cm.

 

SEMANATUL  HIBRIDULUI SORG BICOLOR x IARBA DE SUDAN:

Samanta de hibrid sorg bicolor x iarba de sudan trebuie semanata in sol cald, adica nu mai devreme de mijlocul lunii mai sau inceputul lunii iunie, mai exact când temperatura solului la o adâncime de 2 cm atinge 12-14  grade Celsius. Daca insamantarea se face in pat germinativ rece exista posibilitatea sa fie nevoie de o prasila sa eliminati buruienile. Hibridul are o crestere inceata pana cand ajunge la 25 cm urmata de o crestere exploziva. 

 

Rata de semanat hibrid sorg bicolor x iarba de sudan este de 25-35 kg/ha, in functie de calitatea, disponibilitatea solului si a apei (cu cât este mai putina apa, cu atât rata de insamântare este mai mica). Semintele de hibrid de sorg bicolor x iarba de sudan trebuie semanate la o adâncime de 2-3,5 cm in rânduri, cu o distanta de 12,5-25-45-50-60 cm. Se recomanda tavalugirea dupa insamantare in cazul solului uscat.

 

FERTILIZAREA HIBRIDULUI SORG BICOLOR x IARBA DE SUDAN:

Hibridul sorg bicolor x iarba de sudan este o specie putin pretentioasa in ceea ce priveste fosforul si potasiul, totusi, se recomanda un aport din aceste minerale in cazul insamantarilor in soluri sarace in P/K. De regula, se recomanda fertilizarea culturii de hibrid sorg bicolor x iarba de sudan cu N: 100-125 kg/ha dupa semanat, apoi 50 kg/ha dupa fiecare coasa pentru a facilita recresterea; P2O5 150 kg/ha, K2O : 250 kg/ha. Hibrizii de sorg si iarba sudaneza cresc pe soluri cu aciditate diferita, pH-ul optim este de 5,5-7,5.

 

COMBATEREA BURUIENILOR LA  HIBRIDUL SORG BICOLOR x IARBA DE SUDAN:

De obicei, erbicidarea hibridului de sorg bicolor x iarba de sudan nu este necesara din cauza ritmului de crestere foarte rapid al plantelor hibride. Cu toate acestea, ATRAZIN inainte de aparitie sau MCPA dupa aparitie poate fi utilizat, daca este necesar.

 

COSITUL  HIBRIDULUI SORG BICOLOR x IARBA DE SUDAN:

Prima coasa la hibridul de sorg bicolor x iarba de sudan este la aproximativ 60 de zile de la semanat. Plantele hibrid sorg bicolor x iarba de sudan trebuie sa aiba cel putin 65 cm inaltime, chiar inainte sau la inceputul infloririi (10-20% din plante) - de obicei la inceputul lunii august. Pentru a asigura o regenerare mai rapida, cositi la o inaltime de nu mai mica de 10-18 cm. O alta coasa este posibila dupa 30-35 de zile, iar urmatoarea coasa dupa alte 30-35 de zile. Regula de coasa la hibrid sorg bicolor x iarba de sudan este, de regula, 60-30-30.

Plantele hibrid sorg bicolor x iarba de sudan contin aproximativ 70-75% apa imediat dupa cosire, de aceea, inainte de insilozare ar fi necesar sa li se reduca umiditatea.Uscarea la hibridul de sorg bicolor x iarba de sudan este mai lenta decât la lucerna. Randamentul de substanta uscata la hectar plante hibrid sorg bicolor x iarba de sudan este, in functie de conditii, de la 12 la 25 de tone.

 

OBSERVATII:

La plantele tinere de hibrid sorg bicolor x iarba de sudan (mai exact cele cu cu inaltimea mai mica de 65 cm) sau ca urmare a ingheturilor plantei, compusii daunatori pentru bovine pot fi prezenti temporar. Acesti compusi sunt biodegradabili in procesul de uscare sau cosire a hibridului sorg bicolor x iarba de sudan, sau in decurs de 7 zile dupa inghet. Din acest motiv, hibridul de sorg bicolor x iarba de sudan nu trebuie cosit sau pasunat sub inaltimea recomandata sau imediat dupa inghet.

 

SIDERAT:

Sistemul radicular puternic dezvoltat, patrunde adanc in sol utilizand microelementele greu accesibile altor culturi. La introducerea in sol a resturilor organice, acesta returneaza 40% din azotul consumat, 20-30% de fosfor si 80-85% potasiu. 
Datorită consumului selectiv de minerale, sorgul este un element important in rotaţia culturilor, iar ciclul scurt de vegetatie permite utilizarea acestuia pentru a proteja solul de eroziune si de spalarea azotului, contribuind la ameliorarea structurii solului. Este o metodă biologica de combatere a nematozilor.

VALORI NUTRITIONALE:

Tabelul de mai jos prezinta compararea valorii nutritive a hibrizilor de sorg si de iarba de Sudan cu porumb si lucerna. Acesti hibrizi contin proteine la fel de mult ca si lucerna matura, totusi recolta trebuie sa se desfasoare in stadiul vegetativ de dezvoltare; dupa legare, nivelul fibrelor brute creste, iar valoarea nutritiva scade in raport cu volumul de hrana. Nivelul de energie biodisponibila in planta  in faza vegetativa este similar cu cel al porumbului si mai mare decat lucerna.1. Evaluează produsul


2. Adaugă opinia

Din aceeasi categorie

whatsapp